HAPPY EARTH DAY 2021

Het is World Earth Day 2021! Een dag waarop we stilstaan bij Moeder Aarde, nadenken over de toekomst en onze voornemens, hopes & dreams omzetten naar tastbare, dagelijkse handelingen. Dit lied is een eerbetoon aan onze prachtige planeet en een reminder dat elke dag een nieuwe kans is om zaadjes te planten van hetgeen we willen zien groeien

“Met energie en aandacht heeft alles kans van slagen. We kunnen zoveel moois doorgeven en zoveel moois achterlaten”.
Welk zaadje plant jij op de dag van de Aarde? Wat geef jij door? Dit project is tot leven getoverd in samenwerking met Raoul Michel, Sterre Weldring, Maestro Mikel, Sander van der Weert.

Dus, wacht niet langer en zet je koptelefoon op om te luisteren naar onze boodschap voor Moeder Aarde!

Let’s take a little history class…

De allereerste Earth Day vond plaats op 22 april 1970 in Amerika. Het idee kwam voort vanuit de behoefte van twee grassroots activisten om het collectieve ecologisch bewustzijn te vergroten. Het doel van Earth Day was dan ook om de voorpagina te halen en via deze weg de problemen rondom milieuvervuiling op de politieke agenda te krijgen. Maar liefst 20 miljoen Amerikanen, dat was destijds 10% van de bevolking (!), voelden zich geroepen om de straat op te gaan en gezamenlijk te demonstreren. Activisten die voorheen afzonderlijk een tegengeluid gaven omtrent vervuilende fabrieken, olierampen, het uitsterven van wilde dieren, het gebruik van pesticiden etc. verenigden zich op Earth Day rond deze gemeenschappelijke waarden. Het gevolg van de eerste Earth Day was het ontstaan van ‘The United States Environmental Protection Agency’ en daarbij de invoer van verschillende wetten rondom de bescherming van natuurgebieden en bedreigde diersoorten. Zo zie je maar weer wat voor moois er kan ontstaan als we de handen ineenslaan en verenigen over dat wat ons verbindt!

Elke dag stemmen we met onze euro en bevestigen daarmee de wereld waarin wij willen leven.
Hoe we ervoor kiezen ons geld uit te geven heeft een directe impact op de wereld om ons heen en dat is iets om ons bewust van te zijn. Een voorwaarde om de toekomst van een gezonde planeet te waarborgen is het verdiepen van onze relatie met de natuur.

Het is belangrijk om onze voedselsystemen op grote schaal te verduurzamen op een manier die de aarde niet uitput maar juist voedt. Om dit teweeg kunnen brengen zal de voedselproductie efficiënter gemaakt moeten worden en dat moet gebeuren op een manier die evenveel teruggeeft aan de aarde als dat ze neemt.
Hoe kunnen we als consumenten onze foodprint verlagen? Eet seizoensgebonden, lokaal en neem als uitgangspunt een basis van plantaardig voedsel. Kijk eens in jouw buurt of er een (volks)tuinderij is waar je kunt oogsten (@ecoringhaarlem bijvoorbeeld), neem een cursusje wildplukken, download de @toogoodtogo.nl app en follow @instock_nl voor zero-waste recepten met geredde producten.

‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’ Dat is de naam van de campagne die @gemeentehaarlem is gestart om de stad te vergroenen

Van 30 maart tot 30 september is het NK Tegelwippen aan de gang. Door heel Nederland worden tegels vervangen door groen om zo waterlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten

“Haarlem moet groener worden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en de biodiversiteit te vergroten”, vindt Wethouder Michel Rog Haarlemmers worden opgeroepen om mee te doen met deze actie en hun foto’s te delen op www.nk-tegelwippen.nl Misschien win jij met jouw geveltuintje de Publieksprijs wel!

Wil jij ook meewippen? Kijk op www.haarlem.nl/geveltuintjes en nk-tegelwippen.nl.