Samenwerking Leger Des Heils

Bewoner Viktor en begeleider Marieke

De donatie van gezond eten kan bijdragen aan een gezondere levensstijl

Onze eerste 35 maaltijden van de Mama Gaia 1 for 1 actie worden gedoneerd aan het Leger Des Heils in Haarlem. Wij spraken met Marieke van Roon over deze locatie in Haarlem en hoe gezond eten bijdraagt aan een betere levensstijl onder de bewoners.

Veel Haarlemmers kennen jullie locatie naast het Patronaat. Wat gebeurt er precies op deze locatie van het Leger Des Heils?

Onze locatie Huis en Haard hoort onder de afdeling Welzijns- en Gezondheidszorg. Hier wonen voormalig dak- en thuisloze volwassenen met een combinatie van problemen op het gebied van psychiatrie, verslaving, gedrag en gezondheid. Ook worden volwassenen vanuit een justitieel kader geplaatst, de IFZO (=indicatie forensische zorg en ondersteuning).We hebben nu 28-35 bewoners die worden ondersteund in het wonen in de voorziening. We helpen ze om zelfstandiger te worden, met als doel om weer mee te kunnen doen in de samenleving.

Hoe komen bewoners bij jullie terecht?
Dit loopt via de gemeente, eigenlijk zijn daar twee manieren voor. Ze stromen door vanuit de nachtopvang naar ons of ze worden doorgestuurd vanuit justitie.

De daklozen die je op straat ziet lopen kloppen niet bij ons aan, die gaan naar de nachtopvang. Vanuit de nachtopvang worden de bewoners dan bij ons geplaatst. We zijn echt een woonvoorziening waar we samen aan een traject werken om de bewoners weer terug te laten keren in de samenleving.

Hoelang duurt zo’n traject bij jullie gemiddeld?

Dat is verschillend, door de corona crisis blijven cliënten langer bij ons. Gemiddeld blijft een cliënt ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Daarna gaan ze zelfvoorzienend wonen.

Wat betreft zelfvoorzienend wonen en eten. Koken de bewoners zelf? 

Een aantal van de bewoners eet mee op de groep, een aantal heeft een eigen keuken. Als je als bewoner zelfstandiger wordt krijg je een eigen keuken om te koken. Dan krijg je ook kooktrainingen om zelfstandig te koken.

Op de groep proberen wij als dat gaat bewoners te betrekken bij het koken.Daar is eigenlijk geen focus op bij de bewoners, eten is gewoon eten. Als bewoners opscheppen proberen wij wel uit te leggen dat het belangrijk is om gevarieerd te eten met groente.

Zijn er bewoners die daar specifiek op letten? Een gezond voedingspatroon?

Er is niet veel aandacht voor, we hebben één bewoner die vegetarisch is. Wel zien we hele mooie resultaten van een samenwerking met de Albert Heijn en een groenteboer waar we vaak eten op mogen halen dat overblijft.

Het is mooi om te zien wat dat doet. Doordat er nu meer gezonde producten in huis zijn, gaan de bewoners ook gezonder eten. Ze komen in aanmerking met nieuwe gezonde producten en willen dit ook uitproberen.Hier had ik eerst twijfels over, maar het pakt heel goed uit. Dat is echt super om te zien.

Op 3 maart komen wij onze vegan maaltijden brengen…weten ze ervan?

Ja, dit hebben we aangekondigd! Ik heb niet verteld dat het vegan is.Dat gaan we ook pas achteraf vertellen… dus ik ben heel benieuwd of ze het gaan merken.