Samen zorgen we voor een
golfbeweging van impact.

Plant-based eten met een missie

Mama Gaia is een plant-based restaurant met een missie. Wij willen jou laten proeven hoe lekker het is om plant-based te eten. Maar echt! Wooooo. Daarnaast is plant-based eten niet alleen lekker, het is ook nog beter voor jezelf en Moeder Aarde (wat dus Mama Gaia betekent). Plant-based eten is de toekomst. Dat kun je bij ons komen proeven.

We koken met zoveel mogelijk lokale en verse producten en proberen te gaan voor zero waste. Daarnaast is Mama Gaia onderdeel van de impact hub Oceans. Overdag is Oceans een duurzame hub om te werken, vergaderen, events bij te wonen én lekker te eten in ons restaurant.

Met onze partners werken we aan een duurzame toekomst.

Mama Gaia is een plek waar een groep vol inspirerende bedrijven en partners samenkomen om een fantastische en duurzame beleving neer te kunnen zetten.

Voor onze koffie hebben wij de handen bijeen geslagen met Moto Coffee, een 100% organisch koffie bedrijf dat zich inzet voor een biologische verbouwing vrij van bestrijdingsmiddelen. De Pa Loa Blend serveren wij met trots in ons restaurant, een notige, zoete koffieboon met een extra smaaktoevoeging van fruitig rozijn.

Samen met Roze Bunker Fruitslagers zetten wij de lekkerste limonades op tafel. De fruitslagers van Roze Bunker gaan de plakkerige problemen uit de voedselindustrie te lijf met kilo´s puur fruit en verse kruiden. Een siroop wordt alleen gemaakt als deze daadwerkelijk iets toevoegt aan een beter voedselsysteem. Samen met lokale boeren verkorten ze de ketens, waardoor er minder uitstoot en een gezonde decentrale economie ontstaat. Fantastisch toch?

Alle planten die je ziet bij Mama Gaia komen van Sprinklr. Biodiversiteit versterken, dat is de missie van Sprinklr! Dat er bij biologische teelt geen pesticiden in de lucht, de bodem en grondwater terecht komen is een enorme winst voor iedereen. Daarom doet Sprinklr er alles aan om de afzet van de pionierende biologische kwekers en boeren te vergroten. Want zij laten zien dat het kan: tuinplanten en bollen telen zonder gif en kunstmest.

Als leden van het ‘1% for the Planet’ initiatief geeft Lowlander 1% van alles wat ze verkopen aan milieu-initiatieven. Ze zijn toegewijd aan het opbouwen van een bedrijf waar ze trots op zijn. Een bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt, teruggeeft en open en transparant is tijdens de reis. Ze creëren heerlijke biertjes die naast een fantastische smaak ook nog gebruik maken van seizoensgebonden producten. Helemaal in lijn met de missie van Mama Gaia!

Het kantoor van Dopper zit op de etage boven Mama Gaia en de missie van Dopper is als volgt: om mensen de mogelijkheid te bieden om herbruikbare flesjes te verkiezen boven single-use flesjes om zo de waterbronnen van de wereld te beschermen. Tijdens jouw diner bij Mama Gaia zal er een waterfles van Dopper op tafel staan die wij keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer (je snapt het wel) kunnen hergebruiken!

Het monumentale pand is verbouwd en opgeknapt.

Mama Gaia is gevestigd in een oud monumentaal pand aan de Gonnetstraat 26 in Haarlem. In 1937 werd het pand gebouwd en jarenlang gebruikt als laboratorium. In 2019 is het gebouw gekocht door Oceans en verbouwd. Er zijn veel originele elementen terug te zien in het pand. De ramen zijn gerestaureerd, opnieuw geverfd en klaargemaakt voor de volgende 100 jaar. De oude laboratorium deuren zijn teruggeplaatst in het pand en de stenen van het gebouw zijn gereinigd, maar niet helemaal afgespoten. Het stof is eraf gehaald, maar de historie is nog zichtbaar.

Aan het gebruik van het aluminum is terug te zien wat tijdens de renovatie van Oceans is toegevoegd. Waar je als eerste aluminum tegenkomt? Als je de drempel over stapt! De hoofdingang is nieuw geplaatst in het pand, zodat de deuren wagenwijd open kunnen naar de rest van de wereld.

Keuzes in het pand

Duurzaamheid is verweven door het hele gebouw.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in Mama Gaia. Ook tijdens de bouw werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid in het pand en het bouwproces. Meer dan 90 % van al het sloopmateriaal is hergebruikt. Een korte greep van duurzame elementen die terug te vinden zijn in het gebouw:

-Akoestische spray op het plafond is gemaakt van recycled papier met natuurlijke lijm.

-De urinoirs gebruiken geen water. Benieuwd hoe dit werkt? Kom het testen.

-We koken alles op elektriciteit en gebruiken geen gas in onze keuken.

-Onze tafels zijn van Haarlem gebasseerd bedrijf NederlandsHout en gemaakt van sloophout van bomen in de Provinciale weg hier in Haarlem!